יום ראשון, 23 בספטמבר 2012

על הנקה וצום יום כיפור

זהו נושא חשוב שמעלה המון שאלות ותהיות.
כל מי שעוסקת בהנקה מוצאת את עצמה עונה על שאלות בנושא זה יותר ויותר ככל שמתקרב צום יום כיפור.
אי לכך מצאנו לנכון להביא את הדברים הידועים לנו.
נחלוק פה את דבריהן של שתי יועצות הנקה מוסמכות החברות באיגוד שלנו



מדבריה של עדי יותם


על פי ההלכה, נשים מניקות פטורות מצום יום הכיפורים רק ימים ספורים לאחר הלידה. אם את מניקה וחוששת מהשפעת הצום על ההנקה, הנה כמה טיפים:

• גייסי עזרה. לפי ההלכה, חשוב יותר שאת תצומי מאשר שאת או בן הזוג תתפללו בבית הכנסת. במיוחד אם יש ילדים גדולים יותר בבית, רצוי שיהיה איתך מי שיוכל לקחת על עצמו את המשימות השונות, כדי שאת תוכלי להתמקד במנוחה ובהנקה.

שתי יותר מן הרגיל לפני הצום.

אכלי פחמימות מורכבות, שמתפרקות לאט בגוף: פסטה מחיטה מלאה, אורז מלא, קטניות וכו'.

לכי לישון מוקדם, ביום-יומיים שלפני הצום.

אם את שואבת:

נשים ששואבות כבר תקופה של כמה שבועות או חודשים, יודעות בדרך כלל אם שתייה בלתי מספקת גורמת להן לשאוב פחות חלב. זה לא נורא כשיש עודפים, אבל אם ממילא השאיבה קשה לך ואת נוהגת להתייעץ עם רב בשאלות הלכה – התייעצי מראש לגבי תסריט אפשרי שכזה, ואל תשכחי לפרט את כל הנתונים: גיל התינוק, האם מדובר בתזונה מחלב אם בלבד או קרוב לכך, ועד כמה מיעוט נוזלים משפיע אצלך על השאיבה.

אפשר גם לשאוב מעט חלב מראש, ולתת אותו לתינוק אם את מרגישה שהוא עדיין רעב לאחר ההנקה, בעיקר בשעות האחרונות של הצום.

אם התינוק כבר אוכל מוצקים:

עודדי את התינוק/פעוט לאכול מוצקים, ולינוק פחות. אבל לא להגזים: הימנעות מהנקה במשך שעות ארוכות עלולה להביא לגודש מציק. אם מישהו אחר מטפל בו, הציעו לו משהו לאכול לפני שיהיה רעב ויבקש לינוק.

אם מתעורר קושי:

§         * לנשים דתיות – כדאי להתייעץ מראש עם רב למקרה שתרגישי שהחלב שלך מתמעט בצורה משמעותית במהלך הצום, או שתחושי ברע. יש נשים שהצום אינו קשה מדי עבורן גם בהנקה, ויש כאלה שגם כשאינן מניקות סובלות מאוד ונוטות להתייבש. גם אם בעבר צמת בקלות יחסית, ההנקה עשויה להפוך את החוויה לקשה יותר. כשאת מתייעצת עם רב, אל תשכחי לפרט את כל הנתונים: גיל התינוק, האם מדובר בתזונה מחלב אם בלבד או קרוב לכך, האם יש גורמי סיכון כגון אלרגיה לחלב במשפחה (אם יציעו לך לתת תמ"ל – המבוסס הרי על חלב פרה – במקום להניק). התייבשות עלולה לפגוע גם באם המניקה וגם באספקת החלב שלה – הווה אומר, פגיעה בתינוק.

אחרי הצום:

ייתכן שבלילה שלאחר הצום וביום המחרת תרגישי ירידה קלה בכמות החלב. התארגני מראש כך שתוכלי לנוח יותר, המשיכי לשתות לפי תחושת הצמא ולאכול לפי תחושת הרעב, והניקי לעתים תכופות. אפשר להיעזר בטכניקת הגברת הזרימה אם התינוק מוחה על הזרימה האיטית יותר.

אז למה לא לתת תמ"ל וגמרנו? כי הדבר מעמיד בסיכון את המשך ההנקה, במיוחד כשמדובר בתינוק קטן וההנקה עוד לא מבוססת, וכי מתן תמ"ל כרוך בסכנות בפני עצמו. בהצלחה, ושיהיה צום משמעותי!

~~~~~~~~~~~~~~

עדי יותם היא יועצת הנקה מוסמכת IBCLC משנת 2008 ומדריכה בליגת לה לצ'ה מאז שנת 2000. עובדת באזור השרון והמרכז. מחברת שותפה של "לחזור לעבודה, להמשיך בהנקה" – מדריך לאמהות מניקות החוזרות לעבודה, ובעלת הבלוג "קפה על חלב" פייסבוק 


מדבריה של  חנה כצמן


הרבה תינוקות, גם אלו שניזונים מהנקה מלאה, עוברים את צום אמותיהן בשלום. אם כי יש אחוז של תינוקות שידרשו הנקות תכופות יותר ולא יהיו שבעים לקראת סוף הצום. לא תמיד אפשר לדעת מראש, אולם יש סיכוי שאמא שסבלה מבעיה באספקת החלב, או אמא לתאומים או לפג, או כזו שבעבר היתה חלשה מהרגיל בצום, תתקל בסיבוכים.

ישנם רבנים המציעים לאמהות מניקות להכין בקבוקים לפני הצום, אם מתמ"ל או חלב שאוב, למקרה שהתינוק ידרוש יותר חלב מאשר האמא יכולה לספק בהנקה. בשנים האחרונות יש יותר רבנים שערים לחשיבות של הנקה בלעדית לחצי שנה הראשונה, לפי המלצות משרד הבריאות. לדוגמא, בעלון שבת "מצב הרוח" (21.9.12), כתב הרב בן ציון אלגאזי, ראש מכון צורבא מרבנן ור"מ בישיבת כרם ביבנה:

"איסור אכילה ושתייה ביום הכיפורים, חמור יותר מכל שאר הצומות. האוכל ושותה בשיעור שקבעו חכמים, מבטל את העינוי וחייב כרת. לכן, ההנחה הבסיסית היא, שעוברות ומניקות מתענות ומשלימות יום הכיפורים (שולחן ערך ברי"ז).
ובכל אופן, הפוסקים דנים בדין עוברות שקיים חשש לנזק להן או לעובריהן עקב הצום, כגון חשש להפלה, או שהיו מקרי הפלה קודמים, בכגון אלה התירו למעוברות לאכל ולשתות בשיעורים על פי התייעצות מוקדמת עם רופא ומורה הוראה. כך גם מיניקות, שכתב החזון איש (או"ח נ"ט): 'סתם תינוק מסוכן הוא אצל חלב, וכל שיש ספק שמא יגרם לתינוק קלקול מעיים כעצירות או שלשול או חום כלשהו, ע"י שינוי בדרך הזנתו, הרי הוא ספק פיקוח נפש, ומחללים על זה את השבת'. לפי זה, יש לנהוג כך לעניין יוה"כ, אם ע"י הצום יתמעט החלב או יפסק לגמרי, והתינוק יצטרך להיזון בתחליפים, יהיה מותר למינקת לשתות."

נקודה נוספת: לפי דעתי, אי אפשר להפריד בין הצרכים של האמא והתינוק בעניין זה. אם כמות החלב ירדה עד כדי כך שהתינוק סובל, זה אומר שגם האמא יכולה להיות בסכנת התייבשות. חשוב לזכור שגם אם התינוק אוכל מזון אחר, הגוף של האמא ממשיך להשתמש בנוזלי גופה לטובת חלב האם.

החשיפה הראשונה לתמ"ל אצל תינוק קטן יכולה להגדיל את הסיכוי שלו לפתח אלרגיה.
לכן חשוב שאם מניקה שפונה לרב לשאול על צום בהנקה תציג את המידע הנכון: גיל התינוק, בעיות בצומות בעבר אם היו עם או בלי הנקה, קשיים עם הנקה כמו עלייה איטית במשקל, מצב בריאותי של התינוק, רגישות של התינוק למאכלים שונים, והאם הוא רגיל לאכול מוצקים או תמ"ל או לשתות מבקבוקים.

בגלל שהרב בדרך כלל נמצא בבית הכנסת למשך החג וקשה להשיג אותו, עליה גם לברר היטב את המצבים, גם שלה וגם של תינוקה, בהם מותר לה לאכול ולשתות ובאיזה כמויות.

אפשר לשאול גם על שתייה או אכילה ב"שעורים". יש רבנים שאפילו אוסרים על אמהות מיניקות לצום באופן מלא במידה שתינוקה תלוי בחלב אמו. האמא שותה כ-30-40 מ"ל כל 9 דקות, זה נקרא לשתות ב"שיעורים" כבר מתחילת הצום. הסיבה היא שמעיקר הדין שתיית כמויות במינון הזה לא נחשב כצום.

הרבה אמהות נמצאת לבד בבית במשך היום, לפעמים עם כמה ילדים קטנים. אם היא תרגיש ברע, או התינוק יתחיל לצרוח, חשוב שהיא תדע איך לנהוג. כשהייתי אמא צעירה חיפשתי חברה במצב דומה כדי לעבור את חלק מהיום ביחד.

באיחולים של גמר חתימה טובה לכולם וצום קל לכל מי שצם.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

חנה כצמן היא יועצת הנקה מוסמכת, IBCLC, משנת 2011, ועושה ביקורי בית באיזור פתח תקוה והסביבה. היא גם מדריכה מתנדבת בליגת לה לצ'ה מאז 1999. לפני 6 שנים היא פתחה אתר באנגלית על הורות והנקה בארץ, A Mother in Israel  .





אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה